Valašská kyselica

14.01.2015 14:15

Valašská kyselica

DOBA PŘÍPRAVY: 
POČET PORCÍ: 4
Valašská kyselica Foto:
Valašská kyselica
Foto: Regionální kuchařka

Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda.

Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.

Suroviny
kysané zelí 400 g
brambory 300 g
klobása 100 g
slanina 100 g
cibule 1 ks
zakysaná smetana 200 ml
máslo 20 g
hladká mouka 1 lžíce
mléko 50 ml
sůl
pepř
kmín
bobkový list
nové koření
Postup
1

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

2

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013

Autor: Petra Pospěchová

Testy výrobků v dTestu
Časopis dTest testuje výrobky zcela nezávisle a bez reklam!

Jak jsem se zbavila únavy
Tato jednoduchá metoda mi pomohla jako žádná jiná. Info zde!

Seznam.cz reklama
  • Přeposlat
  •  
  • sdílet
  •  
  • tisknout

Související recepty

Datlový chlebíček s banány  Foto:
DATLOVÝ CHLEBÍČEK S BANÁNY
Tento chlebíček je skvělý, pokud potřebujete spotřebovat zralé banány. Vytvoříte velmi jemnou a vláčnou buchtu, která voní orientem.
Květákovo-fazolové curry Foto:
KVĚTÁKOVO-FAZOLOVÉ CURRY
Pro milovníky exotických vůní a chutí máme další skvělý recept. Tentokrát na květákovo-fazolové curry ke kterému stačí už jen přidat basmati rýži.
Pomazánka z uzené ryby s tvarohem Foto:
POMAZÁNKA Z UZENÉ RYBY S TVAROHEM
Rychlá rybí pomazánka, na které si pochutná celá rodina. Ideálně podávejte spolu s opečenými tousty.
ČVSPŽ - Ananas s vanilkovou omáčkou
ČVSPŽ - Citronové těstoviny
ČVSPŽ - Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví

reklama