Vepřové plátky s hořčičnou omáčkou a rozmarýnovou kaší
Suroviny
- 4 plátky vepřového masa Čerstvá porce
- 2 velké mrkve
- mořská sůl v mlýnku Kania
- černý pepř v mlýnku Kania
- 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 30 ml olivového oleje Biotrend
- 300 g pasírovaných brambor
- hladká mouka Castello
- 2 lžíce másla
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 lžičky dijonské hořčice Duc de Coeur
- 50 ml bílého vína Pinot Grigio
- asi 100 ml silného vývaru
- 50 ml plnotučného mléka Pilos
- 50 ml smetany ke šlehání Pilos (obsah tuku 33 %)
obtížnost: jednoduchá porce: 4 čas: 1h 15min
Potřebujeme
- alobal
- pekáč
Postup
Rozmarýnový olej
Olivový olej (asi 30 ml) rozehřejeme na asi 80°C, přidáme 2 větvičky čerstvého rozmarýnu a necháme 2 hodiny temperovat, rozmarýn se nesmí smažit.
Pečená mrkev s rozmarýnem
Oloupanou a omytou mrkev překrojíme na polovinu. Poté je rozkrojíme podélně a nakrajíme na špalíčky. Přendáme do pekáčku, osolíme a opepříme. Přidáme lístky z jedné větvičky rozmarýnu a pokapeme olivovým olejem. Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 až 35 minut (podle velikosti mrkve).
Vepřové plátky s hořčičnou omáčkou
Omyté plátky vepřového masa osolíme, opepříme a pomoučníme. Opečeme zprudka na rozpálené pánvi na olivovém oleji z obou stran. Poté maso vyndáme na talíř. Do výpeku na pánvi přidáme jednu lžíci másla, najemno nakrájenou bílou část lahůdkové cibulky a necháme zesklovatět. Přidáme dvě lžičky dijonské hořčice, promícháme a podlijeme bílým vínem. Necháme povařit a podle potřeby podlijeme vývarem. Plátky masa vrátíme do pánve a opět krátce povaříme, aby se spojily chutě. Dle potřeby osolíme a opepříme. Před podáváním omáčku zjemníme jednou lžící másla.
Rozmarýnové brambory
Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v hrnci v osolené vodě doměkka. Scedíme a propasírujeme. Přilijeme 3 lžíce rozmarýnového oleje, mléko a smetanu podle potřeby. Promícháme, lehce osolíme a přidáme nahrubo nasekanou zelenou část lahůdkové cibulky. Důkladně promícháme.
Servírování
Na talíř naservírujeme bramborovou kaši, pečenou mrkev, plátek vepřového masa a polijeme omáčkou.
https://kuchynelidlu.cz/product/veprove-platky-s-horcicnou-omackou-a-rozmarynovou-kasi