Vepřové plátky s hořčičnou omáčkou a rozmarýnovou kaší

05.10.2014 18:45

Suroviny

  •   4 plátky vepřového masa Čerstvá porce
  •   2 velké mrkve
  •   mořská sůl v mlýnku Kania
  •   černý pepř v mlýnku Kania
  •   3 větvičky čerstvého rozmarýnu
  •   30 ml olivového oleje Biotrend
  •   300 g pasírovaných brambor
  •   hladká mouka Castello
  •   2 lžíce másla
  •   2 lahůdkové cibulky
  •   2 lžičky dijonské hořčice Duc de Coeur
  •   50 ml bílého vína Pinot Grigio
  •   asi 100 ml silného vývaru
  •   50 ml plnotučného mléka Pilos
  •   50 ml smetany ke šlehání Pilos   (obsah tuku 33 %)

 

obtížnost: jednoduchá porce: 4 čas: 115min

Potřebujeme

  • alobal
  • pekáč

Postup

Rozmarýnový olej

Olivový olej (asi 30 ml) rozehřejeme na asi 80°C, přidáme 2 větvičky čerstvého rozmarýnu a necháme 2 hodiny temperovat, rozmarýn se nesmí smažit.

Pečená mrkev s rozmarýnem

Oloupanou a omytou mrkev překrojíme na polovinu. Poté je rozkrojíme podélně a nakrajíme na špalíčky. Přendáme do pekáčku, osolíme a opepříme. Přidáme lístky z jedné větvičky rozmarýnu a pokapeme olivovým olejem. Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 až 35 minut (podle velikosti mrkve).

Vepřové plátky s hořčičnou omáčkou

Omyté plátky vepřového masa osolíme, opepříme a pomoučníme. Opečeme zprudka na rozpálené pánvi na olivovém oleji z obou stran. Poté maso vyndáme na talíř. Do výpeku na pánvi přidáme jednu lžíci másla, najemno nakrájenou bílou část lahůdkové cibulky a necháme zesklovatět. Přidáme dvě lžičky dijonské hořčice, promícháme a podlijeme bílým vínem. Necháme povařit a podle potřeby podlijeme vývarem. Plátky masa vrátíme do pánve a opět krátce povaříme, aby se spojily chutě. Dle potřeby osolíme a opepříme. Před podáváním omáčku zjemníme jednou lžící másla.

Rozmarýnové brambory

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v hrnci v osolené vodě doměkka. Scedíme a propasírujeme. Přilijeme 3 lžíce rozmarýnového oleje, mléko a smetanu podle potřeby. Promícháme, lehce osolíme a přidáme nahrubo nasekanou zelenou část lahůdkové cibulky. Důkladně promícháme.

Servírování

Na talíř naservírujeme bramborovou kaši, pečenou mrkev, plátek vepřového masa a polijeme omáčkou.

 

https://kuchynelidlu.cz/product/veprove-platky-s-horcicnou-omackou-a-rozmarynovou-kasi