Cuketové lívance
Cuketové lívance
Pro čtyřčlennou rodinu: 750 g cukety, sůl, černý pepř, 1 rozšlehané vejce, 60 g macesů, špetka muškátového oříšku
Na omáčku: strouhaná kůra a šťáva z 1/2 citronu, 150 g nízkotučného bílého jogurtu, čerstvá máta
Postup:
Cuketu jemně nastrouhej do cedníku, osol, dobře promíchej a nech 30 minut odkapat. Propláchni studenou vodou, rukama vymačkej, dej do čisté utěrky a znovu vymačkej. Cuketu přendej do mísy, přidej vejce, jemně rozdrobené nebo umleté macesy, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a opepři. Vše dobře promíchej a nech 20 minut stát, aby se chutě prolnuly. Mezitím si připrav omáčku. V míse smíchej jogurt, citronovou kůru a šťávu a sekané lístečky máty (část si ponech na ozdobení). Dej vychladit. Rozehřej grilovací pánev na střední teplotu a z cuketové směsi na ní tvoř lžící silnější lívanečky. Smaž je nasucho 4 - 5 minut po každé straně, až zhnědnou a budou dobře držet pohromadě. Ozdob mátou a podávej horké se studenou omáčkou.