Borůvkový dort se zakysanou smetanou
14.10.2014 16:00
Na dortovou formu s průměrem 20 centimetrů potřebujete:
- Spodní vrstva: 200 g čokoládových máslových sušenek, 100 g másla
- Prostřední vrstva: 100 g cukru moučka, 2 lžíce přeceděného borůvkového kompotu, 6 plátků želatiny, 250 ml smetany ke šlehání, 300 g zakysané smetany
- Horní vrstva: 200 ml borůvkového kompotu, 10 g červené želatiny v prášku
Máslové sušenky rozmixujte, zalijte rozpuštěným máslem a napěchujte na dno dortové formy vyložené alobalem nebo potravinovou fólií. Poté dejte na chvíli zchladit do lednice.
Smetanu vyšlehejte dotuha, přimíchejte cukr, zakysanou smetanu a želatinu, kterou jste připravili podle návodu na obalu. Nakonec jen zlehka vmíchejte trochu borůvek a směsí zalijte připravený sušenkový základ. Dejte do lednice pořádně ztuhnout (ideálně na 2 hodiny).
Nakonec zahřejte borůvkový kompot, rozmíchejte v něm želatinu v prášku, krátce povařte a nalijte na dort. Nechte přes noc ztuhnout a podávejte s chutí a láskou!