Borůvkový dort se zakysanou smetanou

14.10.2014 16:00

Na dortovou formu s průměrem 20 centimetrů potřebujete:

  •   Spodní vrstva: 200 g čokoládových máslových sušenek, 100 g másla
  •   Prostřední vrstva: 100 g cukru moučka, 2 lžíce přeceděného borůvkového kompotu, 6 plátků želatiny, 250 ml smetany ke šlehání, 300 g zakysané smetany
  •   Horní vrstva: 200 ml borůvkového kompotu, 10 g červené želatiny v prášku

Máslové sušenky rozmixujte, zalijte rozpuštěným máslem a napěchujte na dno dortové formy vyložené alobalem nebo potravinovou fólií. Poté dejte na chvíli zchladit do lednice.

Smetanu vyšlehejte dotuha, přimíchejte cukr, zakysanou smetanu a želatinu, kterou jste připravili podle návodu na obalu. Nakonec jen zlehka vmíchejte trochu borůvek a směsí zalijte připravený sušenkový základ. Dejte do lednice pořádně ztuhnout (ideálně na 2 hodiny).

Nakonec zahřejte borůvkový kompot, rozmíchejte v něm želatinu v prášku, krátce povařte a nalijte na dort. Nechte přes noc ztuhnout a podávejte s chutí a láskou!

Nepečený borůvkový dort redakce zkonzumovala téměř okamžitě; Petr Makovička